top of page

Pomoc! Instagram mi zablokoval profil. Co s tím?

Tohle není smyšlená historka, tohle se fakt stalo! Instagram mi zablokoval účet - natrvalo, bez možnosti odvolání. Zajímá vás, jak blokování předcházet? A co dělat, aby vám účet znovu vrátili? Čtěte...


Jak to celé začalo?

V pátek v noci na mě vyskočilo upozornění, že mi Instagram zablokoval účet. Byla jsem celkem v pohodě, nic jsem neudělala, takže jsem se odvolala a čekala... Jenže - Instagram přezkoumání zamítl a účet zablokoval trvale bez možnosti dalšího odvolání... A OU! 😳


9 let práce, hodiny, které by ani nešly spočítat, 8000 sledujících, ale hlavně nádherná, živoucí komunita, za kterou jsem byla šíleně vděčná a o které se mi nikdy ani nesnilo. Všechno v tahu a bez jediného vysvětlení...


Nebudu vás napínat, všechno nakonec dobře dopadlo. Snadné to ale nebylo...


Co dělat, když vás zablokují

V první fázi, pokud se Instagramu bude zdát, že jste porušili nějaká pravidla, vyzve vás přímo v aplikaci k odvolání. Na kus papíru musíte napsat své jméno, název účtu a číslo, které vám pošlou SMSkou. Poté se vyfotíte tak, aby byl vidět váš obličej a vaše ruce, jak drží papír s údaji. Zkrátka to, co vidíte na fotce. Odvolat se můžete také přes link zde: https://help.instagram.com/contact/163695614321277

A následuje cca 48 hodin čekání na finální rozhodnutí.


Co když ale odvolání nepomůže?

Držím vám palce, aby tady vaše trable skončili, Instagram odvolání přijal a účet reaktivoval. U mě to tak bohužel nebylo... Takže co dál?


Naštěstí mám pár kontaktů ve Facebooku a taky přístup k podpoře, a tak jsem hned žhavila dráty. Nakonec to vyšlo přes zmiňovanou podporu.


Kontaktovat Instagram napřímo nemůžete, musíte přes Facebook zde https://www.facebook.com/business/help/support 👈. Bohužel support nemají přístupný všichni, je potřeba mít proinvestované nějaké peníze za reklamy.


Je docela důležité, jak budete argumentovat. Doporučuji hned psát anglicky, protože jsem se na supportu zatím setkala jen s anglicky mluvící podporou.


☑️ Trvala jsem na tom, že jsem nic neprovedla.

☑️ Zdůrazňovala jsem, že mým hlavním zájmem je komunita a že dělám vše pro dobré jméno Instagramu. Na zahraničních fórech jsem se dočetla, že právě zmiňování komunity při řešení problémů dost pomáhá - to je totiž pro Facebook i Instagram podstatná věc.

☑️ Byla jsem docela emotivní, šla jsem do detailů (přiměřeně) - psala jsem, že mám účet už 9 let, že je pro mě důležitý kvůli komunitě i vzpomínkám. Tady už se bavíte s reálnými lidmi, takže si to můžete dovolit. Buďte ale struční! Nikdo se nebude pročítat elaboráty.


Naštěstí tady komunikace probíhala docela rychle. Odblokování proběhlo do 12 hodin od prvního kontaktu. Poprvé mi také napsali důvod - a to použití aplikací 3.stran. Což je zajímavé, protože nevím o žádné, kterou bych aktuálně používala (v minulosti jsem používala aplikace na analytiku, což by mohlo být ono!). Každopádně určitě si na použití neautorizovaných aplikací dejte pozor! Nelogujte se nikde svými přihlašovacími údaji pro Instagram.



💡 Můj tip: nepanikařte, nezakládejte nový účet, napište na podporu nebo se obraťte na někoho, kdo přístup k podpoře má.


Co si z téhle situace vzít?

☑️ Nestavějte svůj byznys jen na Instagramu (platí i pro Facebook, LinkedIn, TikTok a další sociální sítě) - nepatří vám a přijít o ně můžete ve vteřině.

☑️ Pracujte na mailové databázi, abyste zůstali se svými followery / zákazníky v kontaktu.

☑️ Důležité věci, o které nechcete přijít (fotky, záznamy živáků, ale třeba taky reference sdílené ve Stories), zálohujte.

☑️ Snažte se s followery propojovat i jinde - na LinkedIn, na osobním FB účtu,...


Ve výsledku jsem za tuhle lekci ráda... Zjistila jsem, jak důležitý pro mě Instagram je. Co mě potěšilo, že spousta lidí si mého zmizení všimla a psala mi, co se děje. To mi vlilo další energii tvořit a věnovat mu čas.


A v neposledí řadě - tohle téma se ukázalo pro veřejnost natolik zajímavé, že si získalo ohromný ohlas na sítích. Na LinkedIn oslovil příspěvek 28 tisíc lidí, na Instagramu po mém návratu 6000 lidí. Uvidíme, jak si povede tenhle blog. 😉


Všechno zlé je zkrátka k něčemu dobré...


Máte dotazy? Navštivte mě na Instagramu, ráda se s vámi podělím o svá moudra. https://www.instagram.com/digiholkacz/



foto_info.jpg

Těší mě, jsem

Sociální sítě mě baví (a živí) už víc než 11 let. Za tu dobu jsem pomohla desítkám firem a podnikatelů zkrotit sociální sítě a využít jejich prodejní potenciál. 

 

Školím, mentoruji, vymýšlím strategie a starám se o firemní profily na Instagramu, Facebooku, LinkedIn i TikToku. 

Pokud vám sociální sítě přináší víc vrásek než užitku, potom jste tady rozhodně správně. Mrkněte, jak vám můžu pomoci...

Více

Martina

bottom of page