top of page

TOP 7 aplikací a nástrojů zdarma, které z vás udělají grafika

Aktualizováno: 13. 2.

Nedílnou součástí práce se sociálními sítěmi je hezká grafika. Ne vždy je ale čas či finance na to, najmout si grafika, a tak často i vizuální stránka sociálních sítí padne na nás – totální negrafiky. Taky se poznáváte? Sepsala jsem pro vás sedm svých nejoblíbenějších appek, které mi ulehčují a zrychlují práci.

1. Canva

Kdyby tady nebyla Canva, asi byste se hodně divili, že? Nicméně byste možná byli překvapení, že když ji zmíním na školení, minimálně polovina lidí o tomhle geniálním nástroji nemá ani ponětí.


Canva je v základní verzi zdarma, platíte jen za některé fotky a motivy z fotobanky. Já ale placenou premium verzi využívám – díky ní totiž můžu přidávat vlastní fonty, což je pro mě z hlediska brandingu klientů zásadní. Nicméně jedná se o stokoruny měsíčně. Pokud vám na použitém fontu nezáleží, Canva jich nabízí volně k použití dost a dost. Jen pozor – řada fontů má problémy s diakritikou, proto si je dopředu vyzkoušejte. Vytučněné „ŘČŠŽĚ“ jsou pěkné faux-pas.


Důvodem, proč je Canva tak populární je, že v ní najdete šablonu snad na úplně všechny typy grafických materiálů – od reklamních bannerů a příspěvků na sociální sítě ve správném formátu až po tištěné pozvánky a letáky. Můžete využít přednastavené šablony, upravit si je, nebo vytvořit kompletně své vlastní. Vzory zůstanou uložené, takže se k nim můžete kdykoliv vracet.


Účet je dostupný online, takže k němu máte přístup ze všech zařízení, která používáte. A já osobně miluji mobilní aplikaci, kterou hodně používám k tvorbě Instagram Stories.


Pokud byste s Canvou neměli žádnou zkušenost, zde najdete detailně rozepsaný postup tvorby. Mrknout můžete i na tohle video, které vám s vašimi začátky s Canvou pomůže. Ale věřte, neexistuje nic snadnějšího.







Na Canvě mě nejvíc štve práce s vrstvami. Částečně to sice možné je, ale přece jen jsem si našla rychlejší a příjemnější způsob v podobě online nástroje Photopea. Nejlepší je, že jej nemusíte stahovat. Otevřete jej z webového prohlížeče a můžete tak snadno a ryhle pracovat třeba s předpřipravenými PNG šablonami.


Bezvadně nahrazuje nástroj GIMP a Photoshop – projekty z Photopea dokonce můžete exportovat do Photoshopu! A jako bonus – jedná se o český produkt.



Mou asi nejoblíbenější grafickou aplikací je nejspíš Pixlr. Opět není potřeba nic stahovat, což je super, pokud pracujete na více počítačích. Pixlr existuje i jako mobilní aplikace, ale mám-li být úplně upřímná… Neudělám v něm na mobilu absolutně nic.

Pixlr a Photopea jsou si dost podobné, já využívám obě, protože každá mi vyhovuje malinko v něčem jiném. Je jen na vás vyzkoušet si, kde vám jaké úkony půjdou lépe. Myslím ale, že oba nástroje jsou pro většinu grafiků-amatérů adevátní náhradou za Photoshop.




Tohle je malý zázrak a taky trochu moje tajemství… Ale protože vás mám ráda, tak vám jej odhalím.


Ideální nástroj, když chcete prezentovat třeba stránku z vašeho webu nebo mobilní aplikaci a nemáte čas ani prostor fotit mobil nebo počítač v hezké kompozici. A taky, přiznejme si, fotit obrazovky je opravdu „čirá radost“.



Další nástroj, který s oblibou používám do prezentací je MuckUPhone. Díky němu můžete nasimulovat printscreeny obrazovky do libovolného mobilního zařízení, tabletu nebo počítače. Vypadá to prostě líp. A možná byste se divili, kolik si za tuhle „grafickou úpravu“ účtují někteří grafici.


Must have nástroj pro fotografy a vlastně všechny, kdo potřebují upravit a poladit fotografie. Skvělý článek, jak pracovat s Lightroomem, najdete na blogu Loudavým krokem.

Jo a samozřejmě funguje i jako appka na mobilu. Ideální na úpravu fotek pro Instagram.


Tahle mobilní aplikace sem možná úplně nepatří, protože neslouží přímo k tvorbě grafiky. Věřím ale, že někomu by mohla pomoci. Umožní vám vytvářet cinemagrafické (takové ty rozhýbané) fotografie. Jen pozor, některé vzory jsou dost kýčovité. Dají se ale najít hezké motivy, které váš příspěvek posunou trochu dál. Jo a funguje jen na mobilu.



Kam na fotky a nekrást

A jako bonus na závěr, tady jsou moje oblíbené fotobanky, kde seženete obrázky zdarma. Osobně se snažím pracovat s vlastními fotografiemi, ne vždy je to ale možné, proto do těchto zdrojů sahám poměrně často.

  • Pexels – základní zdroj fotek snad všeho, sdružuje pod sebe i jiné, menší fotobanky.

  • Pixabay – jedna z největších fotobank, přes milion obrázků zdarma i v obrovském rozlišení pro velkoformátový tisk.

  • Unsplash – krásné fotky od poloprofesionálních fotografů. Opět ohromný výběr.

  • Gratisography – méně komerční, občas trochu nezvyklé obrázky

  • Pikwizard – skvělá fotobanka, pokud potřebujete přirozené fotky lidí. Ale najdete v ní samozřejmě mnohem víc.

  • Negativespace – zase trochu jiné fotky, jde o práce začínajících fotografů. Pozor, některé mohou být pod licení, ale vždy to u fotky máte napsané.

Doufám, že vám článek pomohl a třeba vás inspiroval ke tvorbě vlastní grafiky. Budu moc ráda, když mi do komentáře napíšete, jaké nástroje používáte a co nového jste třeba díky mému článku objevili.

foto_info.jpg

Těší mě, jsem

Sociální sítě mě baví (a živí) už víc než 11 let. Za tu dobu jsem pomohla desítkám firem a podnikatelů zkrotit sociální sítě a využít jejich prodejní potenciál. 

 

Školím, mentoruji, vymýšlím strategie a starám se o firemní profily na Instagramu, Facebooku, LinkedIn i TikToku. 

Pokud vám sociální sítě přináší víc vrásek než užitku, potom jste tady rozhodně správně. Mrkněte, jak vám můžu pomoci...

Více

Martina

bottom of page